Jan Henrik, ny ledare i Momentum Sydöst


Jan Henrik – han reste till sjöss, men inte för att stanna där. Foto: Hans Hekneby Reinertsen

Ny ledare i Momentum South-East

Hans rekord säger att han seglade som maskinist i handelsflottan, att han senare blev landkrabba och ingenjör och högskolelektor, att han är tvåbarnspappa – och att han har några decenniers erfarenhet som benamputerad.

I februari valdes Jan Henrik Nymoen till ledare för Momentum Sør-Øst, ett av arm- och benprotesanvändarföreningen Momentums sju lokala lag.

Momentum Sør-Øst täcker länen Vestfold, Buskerud och Telemark. Jan Henrik tog över ordförandeskapet efter Hans Emil Møller-Hansen.

Jan Henrik var inte utan ledningserfarenhet i Momentum-systemet:

Han hade tidigare varit ledare ett par år i det som kallades Momentum Vestfold och som genom en senare omorganisation skulle ingå i ett nytt lokallag, det som fick namnet Momentum Sydost.

Till sjöss skulle han

Jan Henrik är från 1944. Han föddes i Tønsberg och har förblivit Vestfolding. Han bor nu söder om Åsgårdstrand.

När Jan Henrik växte upp låg det i korten att han skulle till sjöss, för som han säger: ”Jag tillhör den sjunde generationen sjömän i min familj.”

Han ville bli maskinist och det ingick i utbildningen att han förutom att sitta på skolbänken arbetade tre år på ett varv i hemstaden. Han arbetade som nålpojke, rörmokare, kopparslagare, kopparrörmokare, motorarbetare, plåtslagare…

Alltså visste han mycket om fartyg och hav innan han gick till sjöss. Han fick så småningom ett certifikat som andraingenjör, senare som försteingenjör. Ombord på olika fartyg seglade han på Nord- och Sydamerika, korsade Panamakanalen flera gånger, seglade på Amazonas och längre norrut, på de stora sjöarna, seglade han i Medelhavet…

Sedan blev han en landkrabba

Senare tog han en ingenjörsexamen, kom att arbeta med fartygsautomation och maskinrumssimulatorer, blev så småningom högskolelärare i maritima ämnen, sedan universitetslektor…

Jan Henrik har varit särskilt aktiv inom folkdansen, både före och efter amputationen – den som skedde 1979, till följd av cancer i höger ben. Läkarna tog benet en bra bit ovanför knät.

Momentum South-East har några aktiviteter på programmet för de kommande månaderna, till en början en utflykt 20. maj till Kongsberg, där gruvmuseet besöks och en god middag äts.

Angående sina ambitioner generellt för lokallaget säger Jan Henrik: ”Jag hoppas att vi får engagera medlemmarna mer än jag känner att vi har uppnått hittills.”

Text: Flemming Dahl