Med proteser till Guardamar

Resminnen från en träningsresa med proteser till Guardamar (Alicante) Spanien.

Aktiviteter med proteser

Träningsresan arrangerades av Momentum Øst under perioden 02-10 oktober 2018, och 18 deltagare kom från Trondheim, Oslo, Østfold och Akershus. Destinationen var Hotel Guardamar, Guardamar, Spanien.

8 dagar skulle fyllas med träning, vila och umgänge. Sjukgymnasten Gitte Hilding (Bakke Rehab) ansvarade för träningsprogrammet.

Deltagarna var välsignade med fantastiskt väder under hela vistelsen.

Dagarna började med en soluppgångstur kl 07.30 (valfritt). Möte vid poolen på hotellet kl 10 (precis) i träningskläder, dvs. badkläder. Ca 1 timme gick åt till kläder, böjning och stretching under sakkunnig ledning av Gitte och med medryckande musik. Sedan bar det ut i poolen.

Klarar med och utan protes

Simning utan protes

De första dagarna vägrade några protesanvändare, med tankar som ”det här går inte”, ”vågar inte”, ”har inte badat sedan jag amputerades”.

Under Gittes sakkunniga ledning kom de som ville ut i bassängen. 1 timmes bassängträning är roligt, slitsamt och väldigt bra för bemästringskänslan.

Kl. 13 var det gemensamma simningen i havet (valfritt). Med vacker badtemperatur / friska vågor och deltagarna tog hand om varandra.

Kl. 17 var en frivillig eftermiddagstur med Gitte.

Lunch och middag ingick inte i resans pris utan resesällskapet åt för det mesta lunch/middag tillsammans varje dag och de blev ett sammansvetsat gäng.

Simma i en säker miljö med protes

2 utflykter arrangerades 1-dagars resa till Banos de Fortuna där man simmar i vatten som värms upp från jordens inre och poolerna hålls ca 35 grader. De varma källorna ska ha ett rikt hälsofrämjande innehåll och ska vara bra för trötta kroppar. Detta upplevdes som läckert för många och resan avslutades med en typisk spansk lunch i ärevördiga lokaler i området.

Lördag kväll blev det en middagsutflykt med buss till en typisk spansk restaurang som serverade olika spanska rätter.

Resorna arrangerades av Turid och Geir Bornkesel, som också tidigare varit mycket engagerade i arbetet i Momentum. Sådant engagemang värdesätts.

Precis som i skolstilarna var alla överens om att det hade varit en trevlig vistelse i Guardamar.

Foton och text: Vigdis Hansen

Viss redigering och utgivning av: Kjetil Bragstad

Lämna en kommentar