Nya ortopedingenjörer på väg

 Sol, räkor och vitt vin skapade god stämning ombord när OVL bjöd in ortopedistudenter och några andra kopplingar till en kontaktskapande båttur på Oslofjorden. Foto: Hans H. Reinertsen.
Sol, räkor och vitt vin skapade god stämning ombord när OVL bjöd in ortopedistudenter och några andra kopplingar till en kontaktskapande båttur på Oslofjorden. Foto: Hans H. Reinertsen.

Lediga tjänster väntar på att tillsättas av unga som utbildar sig till ortopedingenjörer, enligt Ortopedingenjörsföretagens Riksförbund (OVL).

Då föreningen nu på sensommaren stod värd för en båttur där ortopedistudenter var i majoritet bland de inbjudna, var ett otillfredsställt behov av just ortopedingenjörer ett centralt samtalsämne.

OVL:s generaldirektör, sekreterare Svein Vidar Ersvær, nämnde behovet redan när han välkomnade ombord på den kontaktskapande eftermiddagsturen på Oslofjorden:

Ersvær såg det nästan som garanterat att studenterna efter avslutad utbildning kommer att hitta jobb, och han gjorde klart att han inte tog det för hårt när han sa att

”Vi behöver välkvalificerade, skickliga ortopedingenjörer.”

Nyutvecklad utbildningskapacitet

Att ortopedingenjörer är en bristvara här i landet är ett fenomen som är många år gammalt. Ortopedverkstäder har haft svårt att hitta folk till lediga tjänster, något amputerade och andra kategorier av verkstadskunder har märkt i form av delvis långa väntetider.

Samtidigt som den ortopedtekniska branschen välkomnar i stort sett alla nyutbildade ortopedingenjörer, välkomnar man också att Oslo och Akershus University College (HiOA), som ansvarar för utbildningen av ortopedingenjörer i detta land, från och med nu har skyltar med en kraftigt utökad utbildningsförmåga av den eftertraktade typen av ingenjörer.

Det ligger alltså i korten att om några år kommer fler nyutbildade ortopedingenjörer ut på arbetsmarknaden.

Åldrande befolkning, fler kunder…

Om det därmed blir en balans mellan utbud och efterfrågan, så att bristfenomenet går till historien för gott, återstår att se:

En åldrande befolkning och ett förmodligen växande behov av ortopediska verkstadstjänster kan leda till ett behov av en ännu större utbildningskapacitet än vad som nu planeras.

Räkna med mer material om utbildningen av ortopedingenjörer i det kommande höstnumret av Momentum-tidningen Livsglede.

fd