Nytt läsmaterial

En hal vintertrottoar med en arg Momentums styrelseledamot, Kristin Holter-Sørensen, stående på isen…

Vårupplagan av Livsglede är ute ur tryckeriet och på väg till brevlådorna. Omslagsfoto: Hans Hekneby Reinertsen.

Bilden finns på framsidan av årets första Livsglede som nu är på väg till Momentums medlemmar och andra mottagare.

Snö, is och is som gör trottoarer och stadsrum i övrigt nästan oframkomliga för många – funktionshindrade och äldre inklusive – är ett gammalt fenomen i Norge. Men vintern som nu är i full gång har på det sättet varit extra dålig.

 

Höst och akutbesök

Momentums styrelseledamot Kristin är en av tusentals som under vintern ramlat och slagit sig så hårt att hösten har följts av ett akutbesök.

”Mitt intryck är att Oslo är en stad för unga och friska. Vi som är funktionshindrade och har en ålder är inte välkomna till Oslo”, säger Kristin i Livsglede-upplagan som nu är ute från tryckeriet.

 

Två nya lika

Mark och Line, han affärsman och hon sjuksköterska, är för nya för att räknas i raden av Momentums jämlikar. Foto: Hans Hekneby Reinertsen.

Bland de andra i tidningen är en närmare titt på Mark Miller, ben amputerat på båda sidor, och hans livskamrat från sin ungdom, Line. De två kom till Momentum förra året och återfanns snabbt i föreningens led av jämställda

Engelskfödda Mark och norskfödda Line har bott och rest mycket i den stora världen. Därmed kom de till Momentum med en fin portion internationell barlast – och därmed kanske några spännande ansatser till erfarenhetsutbyten i det brokiga Momentum-communityt.

De två gör klart att de har blivit jämställda av lust och vilja, att det inte är något de har känt sig pressade till. Hör vad Line säger: ”Vi vill verkligen ha fler uppdrag, det hade varit kul att ha mer att göra.”

 

Kontroversiell flyttprocess

Snö, is och is som gör trottoarer och stadsrum i övrigt nästan oframkomliga för många – funktionshindrade och äldre inklusive – är ett gammalt fenomen i Norge. Men vintern som nu är i full gång har i den meningen varit särskilt dålig.Ett mejl från Momentums Nils-Odd Tønnevold till vård- och omsorgsminister Bent Høie har sett till att den kontroversiella rehabflytten från Haukeland inte kan gå regeringen förbi.

Rehabiliteringen i Bergen av amputerade är i färd med att överföras från Haukeland till Nordås, men – som det framgår av senaste Livsglede – inte utan spekulationer.

Oron kring flyttprocessen nämns på ledarposten. Det nämns också i en krönika skriven av överläkare Sigrun Solberg, en nyckelperson bakom utvecklingen av rehabiliteringen på Haukeland. Och förresten:

Oroligheterna har nått regeringens bord – i form av ett mejl skrivet av Momentums Nils-Odd Tønnevold och adresserat till vård- och omsorgsminister Bent Høie.