Proteser på cykel över Dovrefjell

Efter att ha svängt kraftigt åt höger måste jag bromsa hårt mot järnvägstunneln. Vatten har sköljt bort en del av underlaget och det finns mycket grov sten. Morten fick också reda på det. Han ramlade in i det som nu hade blivit en liten bäck. Men humöret är fortfarande på topp!

Stöd från Extrastiftelsen

Det är första gången Momentum provar en cykelsamling. Tidigare har Hjerkinn Fjellstue använts som arena för ridläger. Nu ville de testa något nytt och fick stöd av Extrastiftelsen för att testa cykelupplevelsen i fjällen. Det var ingen dålig investering av stiftelsen.

Cyklar på två och tre hjul

Cyklar finns i många varianter. Förra året fick vi stöd från Sparebankstiftelsen DNB för inköp av några specialcyklar för uthyrning. Detta sköts av Dovrefjell Adventures. Till denna sammankomst anmälde sig Bardum också frivilligt med tre cyklar och en distriktschef för att guida i bruk. Morten hade egentligen planer på att prova på en tvåhjuling, men valde en Scorpion Enduro. Jag får nästan lust att trampa på benen när jag ser den där cykeln! Morten kom upp i bra fart. Så bra att diket besöktes. Men resten av resan behärskar han cykeln perfekt. Så ovanstående vältning tillskrivs liten erfarenhet av cykeln.

Elcyklar samlar grupp

På ridlägren har det alltid funnits några som av olika anledningar inte skulle rida. Det var inte tal om att delta i cykelinsamlingen. För med tillgång till olika cyklar kändes alla trygga att prova. Dessutom hjälper elmotorn till avsevärt. Det för samman gruppen ännu mer. Alla kunde inte avsluta, men alla kan vara stolta över sig själva. För det är ganska långt att debutera med en resa på nästan fyra mil. Det tar lång tid att lära känna känslan av att cykla.

Tour de Dovre

Vi använde cykelvägen på Dovrefjell. Detta måste vara ett av de bästa besluten som tas inom affärsutveckling och folkhälsa. På vår resa räknade vi över 50 cyklister som kom för att möta oss. Och den är fortfarande i gott skick efter en hektisk sommar. Men vi ser också att både väder och trafik tär. Och då blir framtida underhåll viktigt för att säkerställa en god tillgänglighet. Vi punkterade också en cykel eftersom den körde hjulet mellan två stenplattor och slet ett däck. Lagom med lite smala hjul. Sammantaget är denna väg väl anpassad för stora målgrupper. Gruppen här kommer gärna tillbaka. Så nu satsar vi på Tour de Dovre 2020. Kanske ser du färre ben än pedaler i den omgången nästa år.

 

Skrivet av Geir Arne Hageland, Funkibator

 

Foto: Dovrefjell Adventures av Ole Johan Steinvik, Nasjonalparkriket Reiseliv av Erland Kirkebøen Husom, Tatjana Breda-Gulbrandsen