Norsk teknisk ortopedi är specialiserad på armproteser som de enda i Norge och ligger bredvid SI Ottestad Rehabiliteringssenter som är specialister på rehabilitering för armprotesanvändare.

Norsk Teknisk Ortopedi (NTO) är det enda ortopediska företaget i Skandinavien, specialiserat på armproteser och specialtillverkad utrustning för enhandsanvändare. De har utvecklat en unik spetskompetens inom armproteser.

NTO utvecklar, tillverkar och distribuerar armproteser och har expertis i att bedöma vilken utrustning som är bäst lämpad för den enskilde protesanvändaren. De anser att det är viktigt att lyssna på patientens behov, för det enda som kan sätta en gräns för vad som kan skapas är fantasin.

NTO är knuten till några av Norges mest välrenommerade verkstäder som ställer stora krav på service framför sina patientgrupper. Vi är mycket stolta över att bli utvalda som partner för dessa och vi vill göra vårt för att våra partners håller en hög standard inom protesteknik. På nationell basis har vi avtal med de allra flesta ortopedverkstäder i Norge och vi samarbetar med ledande armprotesexperter i en rad länder.

Kontakt

Huvudkontor:

Norsk Teknisk Ortopedi AS, Vikavegen 17, 2312 Ottestad
Besöksadress: Vikavegen 17, 2312 Ottestad

Telefon: 62 57 44 44
Fax: 62 57 44 45

Mobil: 908 46 346 (Tomm Kristensen)
Mobil: 907 78 198 (Trond Schonhowd)
Mobil: 476 79 787 (Mike Plant)

E-post: nto@ortonor.no

Hemsida

Du hittar oss och följande platser:

 • Hamar / Ottestad
 • Tromsø
 • Bodø
 • Mo i Rana
 • Trondheim
 • Ålesund
 • Bergen
 • Stavanger
 • Kristiansand
 • Porsgrunn
 • Tønsberg
 • Oslo
 • Fredrikstad

 

Olika typer av armproteser

Det finns flera typer av armproteser

 • Kosmetiska armproteser
  Mest av utseendeskäl – lätta proteser utan greppfunktion – läs mer
 • Estetiska armproteser
  Dessa är mycket lika en naturlig arm eller hand och dyrare än kosmetiska proteser – läs mer
 • Konventionella proteser
  En konventionell, eller självgående (EK) protes, styrs med kroppsrörelser där användaren använder en rörelse för att styra ändverktyget på protesen – läs mer
 • Elektriska proteser
  Detta är benämningen på proteserna där funktionerna och rörelserna drivs av elmotorer. Det kan vara händer, krokar, handleder eller armbågar. Elektriska proteser styrs av signaler från elektroder (myoelektriska) eller olika typer av strömbrytare – läs mer
 • Hybridproteser
  Denna typ av protes kombinerar användningen av både elektriska och konventionella delar i en och samma protes
  – Läs mer

Specialverktyg och specialproteser
Specialverktyg är utrustning som är specialgjord för ett specifikt ändamål anpassad efter den enskilde användarens behov. Det kan vara allt från skidstavsproteser och bollspelsproteser till motorsågshållare, gaffelproteser och fiskespöproteser. Vi har även erfarenhet av att modifiera cyklar så att de är anpassade för enhandsanvändare. Det betyder att du kan överföra ev. bromsar och växlar till den fräscha sidan, samt specialgjorda handtag för bättre grepp.
Läs mer

Förbättring av greppet
Funktionsbortfall i hand och grepp är ett stort problem och då finns möjligheten att skräddarsy greppförbättrande ortoser och specialgrepp. Det kan vara för patienter med bland annat Cerebral Pares (CP), stroke, förlamning av olika grader och komplexa skador på arm, hand och fingrar. En gjutning av patienten kommer då att tas för att kunna göra en greppförbättring med högsta möjliga funktion. Förbättring av greppet kan också göras på föremålen eller verktygen.

Värmeutrustning
Personer med nedsatt värmereglering till följd av skada eller sjukdom upplever ofta stor smärta och obehag i samband med detta. Det är särskilt under vintermånaderna besvären är störst. Många upplever kalla vinterdagar så smärtsamma att de mest måste hålla sig inomhus. Utrustning med värmetrådar är utformad för att förbättra livskvaliteten för dessa människor så att de kan uppnå en så smärtfri och problemfri vardag som möjligt.

Ny batteriteknik har gjort det möjligt att utveckla en ny generation hjälpmedel med värmeförsörjning. Batterikapaciteten har ökat radikalt de senaste åren, vilket gör att livslängden och kapaciteten har förbättrats avsevärt. Utrustningen består av en strömkälla och elektronik som övervakar och säkerställer kontinuerlig ström till värmeelementen hela tiden.

Värmtrådar sys in i handskar, strumpor, skosulor och liknande, eller formas till proteser och ortoser vid behov. Det finns ett antal olika anslutningsanordningar för batteripaketet, såsom en kombinerad laddare för cigarettuttag i bil eller lastbil (12/24 volt). Detta laddar batterierna samtidigt som det kommer att leverera ström till värmeelementen. Lösningar för elrullstolar, permobiler, snöskotrar mm finns också möjliga att leverera. Detsamma gäller solladdare och andra kundanpassade lösningar.