Gångträning för amputerade

Förutom att träna balans och styrka är det också viktigt att träna för att gå.

Målet med att lära sig rätt gångteknik är att kunna gå så säkert och energisnålt som möjligt. Gå både inomhus och utomhus. Gå framåt, bakåt och åt sidan.

Fokusera på hur du använder dina muskler

Fokusera på att använda musklerna i stubben. Om du har en låramputation, känn att du spänner på baksidan av låret och sätet. Om du har amputerat ben, känn att du använder lårmuskeln och insidan av låret. Ta lika steg med båda benen. Fokusera på att få en jämn rytm.

Träna på ojämnt underlag också för att öka hastigheten gradvis

Gå på gräs, grus, sand eller annan ojämn mark och öva även på att öka ditt tempo när du går. Öka tempot genom att ta ett längre steg med det återstående benet först. Ta med armarna och överkroppen i rörelsen (höger arm följer vänster ben och vice versa).

Träna på att vända och byta riktning

Träna även på att byta riktning och vända: Börja svänga med höfterna. Använd fotprotesen och stå inte bara på de återstående benen när du vänder dig. Ta korta men lika långa steg och sväng både höger och vänster. Träna på att få en jämn och lugn rörelse när du vänder dig om.

Se dig omkring efter platser i huset eller närmiljön där du kan träna. Du kan till exempel utföra övningar vid ett bord eller köksbänk. Stöd dig med armarna om du behöver.

Gå åt sidan

Börja gå i sidled med ditt återstående ben först. Fokusera på att hålla bäckenet rakt

under träningen och undvik att luta dig för mycket mot protessidan när du flyttar de återstående benen. Variera steglängden och hastigheten. En annan övning är att korsa (se figur 17.1)

Träna på att gå i trappor

Att gå i trappor är bra träning.

Gör det du känner dig mest bekväm med först, och gå aldrig snabbare än vad som känns tryggt för dig.

Uppför trapporna:

Först det icke-amputerade benet, sedan det amputerade benet tillsammans med kryckorna.

Ner för trapporna:

Först det amputerade benet tillsammans med kryckorna, sedan det icke-amputerade benet (se figur 17.2).

Efter ett tag hittar du det sätt som passar dig bäst