Uppe i höjden – gärna i rullstol

… Och på kvällen och natten tänds Stovnertårnet. Foto: Hans Hekneby Reinertsen.

Kanske hellre trevligt än rent ut sagt trevligt, åsikterna kan vara många och delade. Men oavsett så bjuder den berg- och dalbanaliknande konstruktionen Stovnertårnet i skogsbrynet öster om Oslo på något nytt.

Tornet, som öppnades för allmänheten i höstas, erbjuder utsikt över Groruddalen i riktning mot Oslofjorden – och det är universellt utformat:

Den är tillgänglig för fotgängare, rullstolsburna, barnvagnsvagnar…

 

Mellan trädtopparna

Konstruktionen erbjuder en 260 meter lång gångbana och landningsbana som slingrar sig mellan trädtopparna med en icke-avskräckande brant stigning upp till cirka 15 meters höjd.

Andas lite frisk luft, känn lite vind i ansiktet, njut gärna av medtagen mat och dryck på en av bänkarna på en av utsiktsplatåerna…

Ja, får en känsla av att det offentliga har lagt ut ett par tiotals miljoner kronor på ett erbjudande för den som dag som natt – utan att behöva köpa ett boardingkort – ska uppleva något nytt och annorlunda.

Tornet ligger drygt en kilometer från tunnelbanestationen på Stovner, som ligger 20 minuters tunnelbaneresa från centrala Oslo.

 

Fågelns flykt…

Arkitektbyrån Link har haft en nyckelroll i utformningen av revan. På sin hemsida skriver företaget att ”tornets design är inspirerad av fågelns flykt upp i luften där platåerna är deras fågelbon”.

fd