‘- Good to exchange experiences and test new solutions

‘- Good to exchange experiences and test new solutions

Momentum’s 25th anniversary is well underway and members, guests, workshops and suppliers enjoy a varied party program.

In the garden at Scandic Park Hotel, nine arm-amputated party participants have gathered to play bocce in the warming afternoon sun.

Armamputerade njuter av boccia i trädgården på Scandic Park i Sandefjord.

Av Marte Nordahl

– På Momentums jubileumsfest var det extra trevligt att dela erfarenheter och få nya tips på hur andra användare löser vardagens utmaningar. Det var också trevligt att observera alla stolta protesanvändare.

Momentums 25-årsjubileum är i full gång och medlemmar, gäster, workshops och leverantörer njuter av ett varierat festprogram.

I trädgården på Scandic Park Hotel har nio armamputerade festdeltagare samlats för att spela boccia i den värmande eftermiddagssolen.

Entusiasm och social gemenskap

Kjetil Grødem (29) från Bryne i Rogaland kom till Momentum för fyra år sedan efter en arbetsolycka som skogsarbetare på en gård.

– Det är trevligt att vara med i ett socialt evenemang där man träffar människor i en liknande situation. Här är många gäster och jag har mötts av både nya och bekanta ansikten. Boccia är också väldigt roligt! Jag är imponerad över hur bra Grete gör det, säger han.

Utbyte erfarenheter

Dubbelarm och ben amputerade Grete Flattun (67) bosatt i Oslo, tycker också att det är trevligt att träffa människor hon inte sett på länge, förutom att knyta nya kontakter.

– Det är trevligt att prata med så många trevliga amputerade och protesanvändare. Jag har utbytt nya erfarenheter med många, som jag också har delat användbara tips och råd med. upplyser hon.

– Jag tycker att hela arrangemanget är väldigt givande med ett varierat program. Likaså ser jag värdet av att inte isolera mig, trots att jag har en synlig funktionsnedsättning. Jag får ofta många undrande och nyfikna blickar på grund av mina händerproteser. Jag är väldigt glad att jag var med, tillägger hon.

Kjetil Grødem och Grete Flattun tycker att det var fantastiskt att få delta i 25-årsjubileet och dela erfarenheter med andra protesanvändare.

Lunginflammation och blodförgiftning

Grete har varit medlem i Momentum i sex år. Hon förlorade både armar och ben för sju år sedan.

– En natt blev jag akut sjuk och lades direkt i koma på sjukhuset i Bærum. Det visade sig att det var en svår lunginflammation, som så småningom utvecklades till blodförgiftning. När jag vaknade efter fem veckor saknade jag både armar och ben. Det var en abrupt övergång som jag inte är ensam om. Tack vare Momentums goda kamratarbete har jag lärt känna två damer som jag verkligen beundrar för vad de åstadkommit. Det är värdefullt att utbyta bra tips för vardagsutmaningar, förutom att träffas för trevlig social samvaro i både Bergen och Oslo, framhåller hon.

Krävande anpassning

Kjetil minns väl de svåra månaderna efter att han amputerades.

– Jag fick uppleva hur krävande det var att utföra enkla praktiska saker i vardagen. Att bära en jacka var plötsligt väldigt utmanande. Perioden var både krävande, samtidigt som det tog tid att anpassa sig, säger han.

– Efter rehabiliteringen gör jag gärna nästan alla vardagssysslor, och att bemästra bilkörningen. Jag är också väldigt glad att jag har lyckats hitta ett sätt att fortsätta med min hobby, PC-spel. Det mesta ligger i huvudet på vad man uppnår och inte. Jag hoppas att jag hittar nya sätt att utföra aktiviteter på.

Stolt över protesen

Kjetil, som är användare på NTO, tycker att det var extra trevligt att få visa upp sin svarta handprotes från Ottobock. Han testade både handproteser från Hy5 och Nordic Ortopedica.

– Jag är en stolt protesanvändare, och valde en svart protes framför en hudfärgad. Jag tycker det är skönt att kunna visa min protes. Människor är mest nyfikna på protesen och hur den fungerar. Den svarta färgen sänker nog tröskeln för att våga fråga mig om saker de undrar över.

– Det är också fantastiskt att träffa fler stolta armprotesanvändare här på 25-årsdagen. Jag hoppas att det ska hjälpa andra deltagare att våga visa upp protesen, understryker han.

Testade ny hand

Grete är glad att få testa en ny hand från Nordic Ortopedica.

– Jag har pratat mycket med ortopedingenjörerna från Nordic Ortopedica. Workshopen kommer att kontakta min ortopedingenjör på Sophies Minde som jag är ansluten till. Det är intressant att testa nya och innovativa proteslösningar, och uppleva att det finns fler möjligheter än en vanlig protes som man tilldelas direkt efter amputationen. Nu ser jag fram emot att få handprotesen testad under ett par veckor, för att ta reda på om tekniken passar mina behov, säger hon.

Nöjd armprotesanvändare

Grete brukar använda både arm- och benproteser. Eftersom det har varit svårt att få ett lämpligt erbjudande till en sjukgymnast i hennes distrikt har hon inte fått den hjälp hon behöver för att kunna gå med benproteser.

– Jag har fortfarande ett hopp om att komma tillbaka på proteserna. Armarna är viktigast för mig eftersom jag lätt kan ta mig runt i min stol. Även om det är mycket jag inte kan göra så uppskattar jag aktiviteter jag behärskar, säger hon.

Nya verkstäder

Hösten 2022 flyttar Grete till Bergen. Hon är mycket intresserad av att komma i kontakt med en verkstad som gör bra handproteser.

– Jag är intresserad av att kontakta ortopedverkstäder i Hamar, Lillehammer och Ottestad. För mig är det också viktigt att få information om vilka möjligheter som finns i Bergen. Jag hoppades att Atterås i Bergen skulle komma hit, men hörde tyvärr att något hade kommit i vägen, säger hon.

Saknat proffs

Kjetil och resten av de deltagande användarna på arm, tycker att uppmärksamheten på benen var mycket stor, och att de missade föreläsningar för armamputerade.

– Även om högtalarna hade mycket uppmärksamhet på benen kan man dra paralleller som armprotesanvändare. Det var därför inte helt värdelöst att gå på föreläsningarna. Ändå hade det varit intressant för amputerade att få mer aktuell information om protesanvändning för armamputerade. Jag missade också ett professionellt samtal med en ortopedingenjör som specificerar till hands, så jag kunde diskutera lösningar och få användbara tips om användning.

Läs fler reportage från 25-årsjubileet

En social och lärorik jubileumshelg – Momentum