För dig som nyligen har amputerats

För dig som nyligen har amputerats

Information till dig som nyligen har amputerats eller dina anhöriga

Texten på dessa sidor är baserad på texten i broschyren. ”Till dig som är amputerad och anhöriga”

Amputation är tufft för de flesta

Det går att växa som människa trots motgångar och svårigheter. De flesta upplever amputation som väldigt tuff, men så småningom kommer du att upptäcka att det blir lättare för dig och dina nära och kära att klara sig.

Vi på Momentum har upplevt samma sak som du och dina. Vi vill gärna hjälpa dig att lägga sorgen och saknaden bakom dig, återfå din livsglädje och se fram emot en bättre vardag – för den kommer!

Informationen har skapats av protesanvändare och deras anhöriga, med hjälp av sjukvårdspersonal. Syftet är att du ska kunna dra nytta av våra råd och erfarenheter. Momentums kamrater är erfarna protesanvändare och anhöriga och vi är redo att bidra genom besök och samtal. Här finns mycket inspiration för dig som nyligen blivit amputerad!

Utmanande för anhöriga också

För er som är anhöriga finns det också mycket nytt att ta itu med. Till en början kanske man tror att allt är kaos och att det känns overkligt. Efter detta kan du reagera med hjälplöshet, tomhet, ilska och en mängd negativa känslor. Det är helt naturligt.

Den viktiga rehabiliteringen

Syftet med rehabiliteringen är att få dig – oavsett om du är amputerad eller anhörig – att känna dig som en hel människa igen, och att vara trygg och lycklig. Detta kräver naturligtvis mycket av dig, men det finns även många andra som står redo att hjälpa dig. Därför är det viktigt att du är öppen för råd och hjälp från andra, både från dina närmaste, olika typer av proffs och personer som varit med om samma sak som du.

Kontakta oss gärna !

Helse Bergen har skapat en sida med en översikt över olika saker i samband med rehabilitering som går att läsa utöver den information vi har publicerat på dessa sidor:

Benamputation – rehabilitering på Fysisk medicin och rehabilitering – Helse Bergen (helse-bergen.no)