Kristin Hem Olafsen – Att känna känslan av behärskning ökar livskvaliteten

Kristin Hem Olafsen – Att känna känslan av behärskning ökar livskvaliteten

– Att känna känslan av behärskning ökar livskvaliteten Kristin Hem Olafsen är väl igång med rehabiliteringen på Unicare Bakke. Gitte Flindt Hilding är ansvarig för utbildningen. Kristins motivation från träningen bidrar till att öka progressionen för varje vecka. – Rehabiliteringsvistelsen har inspirerat mig att fortsätta med all värdefull träning när jag kommer hem. Träning i […]

Att känna känslan av behärskning ökar livskvaliteten

Kristin Hem Olafsen är väl igång med rehabiliteringen på Unicare Bakke. Gitte Flindt Hilding är ansvarig för utbildningen. Kristins motivation från träningen bidrar till att öka progressionen för varje vecka.

– Rehabiliteringsvistelsen har inspirerat mig att fortsätta med all värdefull träning när jag kommer hem. Träning i vatten, aerobics och boccia är lämpliga aktiviteter för mig.

Text och foto Marte Nordahl

Kristin Hem Olafsen (58) är väl igång med gruppträningen en tidig majdag på Unicare Bakke. Entusiasmen hos sjukgymnasterna smittar väl av sig på benprotesanvändarna som jobbar intensivt med varierande styrkeövningar med de olika intervallerna.

– Jag har fördubblat antalet styrkerepetitioner sedan jag kom hit. Känslan av mästerskap betyder mycket för mig. Att göra saker själv och inte vara beroende av andra stärker också humöret, säger hon.

Mål att gå

Kristin behandlas regelbundet av sjukgymnasten Gitte Flindt Hilding, som hon har haft en bra relation med. Gitte är nöjd med den goda sammanhållningen bland brukarna, vilket gör träningen betydligt roligare.

– Träningsvistelsen här på Bakke är helt fantastisk. Människorna är väldigt bra. De ser er alla utanför er sjukdom. För att nå målet att gå utan kryckor är det bara hård träning som gäller. Träningen är tuffare än jag hade föreställt mig. Mitt mål är att gå upp varje dag och vara med på alla aktiviteter. Jag kan sitta i stolen hemma, säger Kristin.

Hon tar ett andetag i marken och spanar efter Gitte som kommer gående mot henne.

– Gitte är mjuk när man behöver det. Hon kan vara både en kattunge och en tiger. Medarbetarna är väldigt duktiga och engagerade, framhåller hon.

Mål att gå. Kristin vet att det bara är hård träning som gäller för att hon ska kunna nå målet att gå stabilt på protes.

Tuffast i poolen

Kristin trivs bäst med den tuffa träningen i varmvattenbassängen.

– Det är också roligt med intervallträning med olika stationer, med övningar som har sin speciella funktion och användbarhet. Aktiviteterna innebär att man ska sträcka, ta emot och greppa samt balansera.

Passen varar mellan en till tre timmar varje dag, beroende på hur tuffa de är. Användare passar på att ta bra pauser på vägen.

– Det händer att jag somnar i fåtöljen en timme efter träningspasset, säger hon nöjt.

 

Tuff intervallträning. Träning består av mycket balansträning. Kristin står på och presterar maximalt i varje träningstimme som varar mellan en till tre timmar varje dag.

Upptäckte kol i låret

Hösten 2019 upptäckt Kristin hade en knöl i låret som visade sig vara mjukdelssarkom, en sällsynt typ av cancer. Hon fick beskedet om cancer på julafton 2019.

– I januari 2020 började jag med effektiv strålbehandling som tyvärr inte bet mig. Mjukdelssarkomet hade lyckats sprida sig till alla muskler, ben och vävnader i hela låret. Läkaren och kirurgen bestämde sig därför för att amputera låret, säger hon.

Roterande amputation

Kristin gjorde amputationen för ett år sedan på Radiumhospitalet. Kirurgen bestämde sig för att använda en gammal amputationsteknik, kallad rotationsplastik. De amputerade strax under ljumsken och knäet. Kalven togs om hand och roterades 180 grader och syddes till sist fast igen.

– Mitt lår är nu resten av benet, medan hälen har blivit min nya knäled. Jag har alla mina tår intakta. Inga nerver är avskurna heller, vilket gör att jag lever utan fantomsmärtor, informerar hon.

– Jag är mycket nöjd med samtalen med onkologer och kirurger inför operationen på Radiumhospitalet. Jag fick tydlig och direkt feedback och information om operation och behandling.

Protes i februari

Kristin fick en protes i februari i år. Tuffa cytostatikakurer under hela förra året gjorde att hon inte fick någon protes tidigare.

På samma sätt har covid-19 gjort sjukhusvistelser och rehabiliteringstid bestående av rekreation, träning och alla cellgiftsbehandlingar ensamma och utmanande, utan ett enda besök från släkt och vänner. Det var väldigt konstigt att vakna upp efter operationen, säger hon.

Nöjd med resultatet

Kristin koncentrerar blicken på sin nya protes och ler försiktigt.

– Jag är väldigt nöjd med amputationen som gör det lättare att använda protesen med en längre stump och inte minst en separat knäled. Det är väldigt få vuxna som har utfört en liknande rotationsplastikkirurgi.

Hon framhåller att en alternativ operation hade varit en hög låramputation på sex centimeter under låret, vilket hade gjort det mycket utmanande att använda protes.

Fortsätt träna hemma

Kristin upplever god effekt av den intensiva styrketräning hon utför varje vecka.

– För att nå bra progression i träningen har jag insett att jag kommer behöva en sjukgymnast att träna med när jag kommer hem.

– Jag hoppas också kunna fortsätta träna i vatten. Dessutom finns det möjligheter att gå med i en bocciaklubb. Jag kommer också att höra om kommunen har ett aktivitetserbjudande på dagtid, parallellt med aktiv gångträning med protesen.

Intresserad av Momentum

Kristin tilldelades Momentum-kuvertet när hon kom till Unicare Bakke , som hon har haft stor glädje av.

– Under vistelsen lärde jag mig nyttan av att dela bra tips och idéer med andra användare. Det är också bra att Momentum erbjuder evenemang och möten för anhöriga, som också har stor nytta av att prata med andra. Jag vill verkligen gå med i Momentum. Kanske träffar jag kändisar igen, säger hon.

– Framtiden går bara uppåt. Mitt första mål är att kunna gå diagonalt med kryckor. Jag har många som hejar på mig, både vänner och storfamilj med sambo, fem barn och med flera barnbarn, säger hon.