Vinteridyll med hög aktivitetsglädje på Venabu

Vinteridyll med hög aktivitetsglädje på Venabu

Längdåkningshelg - Venabu 2021

Lämnade Benedicte Finnema, Anne Mork, Tatjana Breda Gulbrandsen och Geir Arne Hageland på sittskidor. Deltagarna hade det jättebra i längdspåren på Venabu. Foto: Marte Nordahl Sval vinterväder med nordliga vindar hindrade inte vandrare från att leka i utomhusaktiviteter som längdskidåkning, hundspann och slädturer. Text och foto av Marte Nordahl Skidentusiasten Åge Andresen från Oppegård susar […]

Lämnade Benedicte Finnema, Anne Mork, Tatjana Breda Gulbrandsen och Geir Arne Hageland på sittskidor. Deltagarna hade det jättebra i längdspåren på Venabu. Foto: Marte Nordahl

Sval vinterväder med nordliga vindar hindrade inte vandrare från att leka i utomhusaktiviteter som längdskidåkning, hundspann och slädturer.

Text och foto av Marte Nordahl

Skidentusiasten Åge Andresen från Oppegård susar längs längdspåret på en gemensam skida. Han har redan tillryggalagt två resor på totalt 30 mil, och det kommer att bli fler.

– Jag är fruktansvärt glad över att åka längdskidor. Idag har det blåst lite, men otroligt bra förhållanden och fantastiskt bra glid. Jag gick några varv upp till Spidsbergseter och ner mot Lundes Handel, säger Åge.

Åge Andresen från Oppegård är ordinarie deltagare i terränghelgen på Venabu. Foto: Marte Nordahl
Väldigt aktiv

Totalt deltog elva deltagare i aktivitetshelgen som arrangerades av Momentum och Funkibator. Åge är en regelbunden deltagare i längdresan till Venabu och tycker om evenemang som består av så mycket aktivitet som möjligt.

– Jag använder en aktiv Blade-protes för alla möjliga aktiviteter, både för cykling, skidåkning och vandring i fjällen sommartid. Eftersom jag inte har rest några ställen sedan i höstas var det väldigt positivt att komma iväg, säger han.

– För mig är upplevelsen av att vara en del av en gemenskap extra värdefull. Dessutom uppskattar jag att flera sitter i samma båt. Även om vi inte sitter långt in på natten så äter vi trevliga måltider tillsammans, säger Åge

Inspirerande resa

Anne Mork njuter av eftermiddagssolen på terrassen på Venabu Fjellhotell, efter att ha deltagit med stor entusiasm i alla aktiviteter.

– Jag tycker att det är inspirerande att resa med andra protesanvändare. Jag gillade särskilt att åka längdskidor. Terrängen här uppe på Venabu är utmärkt för mig som protesanvändare, säger hon.

Inspirerad till mer aktivitet

Anne är vanligtvis en friluftsmänniska och har varit på flera resor varje vecka sedan december förra året.

– Jag tycker det är jättebra att delta i event via Momentum. De organiserade turerna har gett mig mersmak och inspirerat mig att delta i flera privata turer. Det är också inspirerande att lära känna nya människor som jag kan dela nya utmaningar med, säger Anne.

Anpassad för alla nivåer

Geir Arne Hageland ansvarar för arrangemanget genom Funkibator. Nu kommer han gående med kaffekoppen i handen. Han är mycket nöjd med en lyckad och aktiv helg med ett bra utbud av aktiviteter.

– På Momentum-träffarna deltar personer med olika aktivitetsnivåer. Vissa har amputerats under en längre tid och har redan fått flera aktiviteter testade. Andra har precis påbörjat aktiviteter efter amputationen. Den inspirerande effekt som uppstår mellan deltagarna är värdefull, säger han.

– Ändå är det viktigt med tålamod och att se vad användaren är intresserad av. Det är sunt att inte ta dem för långt och ge dem för höga förväntningar, säger Geir-Arne.

Hundspann och slädturer

Anne tycker också att det var häftigt att köra hundspann själv istället för att åka.

– Det var häftigt att få själva bromsningen. Det var en bra upplevelse, säger hon.

Även Benedicte Finnema deltog i resan med stor entusiasm.

– Helgen har varit fantastisk. Jag har tagit med mig det bästa av tre världar. En skidtur följt av hundspann och en härlig avslutning med slädturer. Både hundarna, hästarna och det vansinnigt trevliga gänget. Resan var helt strålande med bra stämning, säger Benedicte.

Blev «knuffad» själv

Benedicte åkte längdskidor för första gången efter amputationen för ett och ett halvt år sedan.

– Eftersom jag skadade mig på skidor var upplevelsen en skräckblandad glädje. Men ändå sitter skidåkningen fortfarande i ryggmärgen. Anne gick framför längdspåret så att jag kunde se hur hon mådde, tills jag knäckte koden själv. Jag går gärna totalt 2,5 kilometer. Nu är jag inspirerad att fortsätta med skidträning igen till nästa år. Att få åka skidor igen och att «tänja» gränser är helt fantastiskt. Att se andra bemästra en sport inspirerar och utmanar mig att uppnå samma sak, säger hon.

Benedicte testade längdskidor för första gången efter amputationen. Det gav mersmak. Foto: Marte Nordahl
Traditionell aktivitetshelg

Tatjana ser fram emot att resa med Geir Arne på Momentums evenemang. På resorna anpassar hon sig efter gruppens behov. Hon är väldigt nöjd med en aktivitetshelg fylld med mycket energi och kul.

– Det var dags för oss att genomföra denna traditionella terränghelg på Venabu. Det är ett nöje att se människor i aktivitet. All utomhusaktivitet gynnar både fysiskt och psykiskt, säger Tatjana.

Ett aktivt gäng

– Innan jag träffade Geir Arne kände jag ingen som satt i rullstol eller saknade en arm eller ett ben. Jag minns väl den allra första aktivitetshelgen jag deltog i, på Venabu i Momentums och Funkibators regi. Mötet med protesanvändare var en brant inlärningskurva, säger Tatjana.

– Trots vinden blev vädret så småningom också väldigt bra. Fler har deltagit i fler aktiviteter än de anmält sig till. När de ser att andra deltagare försöker få till nya aktiviteter blir också tröskeln för andra att delta lägre, säger Geir-Arne.

Fv Anne Mork och Tatjana Breda Gulbrandsen håller farten uppe.
Trygghet och utmaningar

Geir-Arne understryker vikten av underlättande. Det är också avgörande att deltagarna får tillräckligt många utmaningar för att de vågar prova på aktiviteterna även på annat håll.

– Trygghet och utmaning är en balansgång. Om vi gör för mycket för deltagarna att de bara känner att detta är den enda säkra platsen kommer inte överförbarheten att ha samma effekt. Det gäller att vara på en lämplig nivå så att de kommer igång. I takt med att de upplever framsteg är det mer naturligt att «puffa» dem lite mer, säger han.

Behärskar snöskor

Anne och Benedicte testade även snöskor med broddar. Båda var förvånade över hur bra träningseffekt snön ger.

– Efter att vi testat snöskor har vi båda varit helt krokade. Det var väldigt roligt. Vi är nöjda med den introduktion vi fått av den professionella skådespelaren Hans-Ole Homelien, säger Anne och Benedicte.

– Med snöskor tvingas man tänka på hur man går och lyfter på benen för att få en effektiv promenad. Detta ger dig en bättre träningseffekt. Du kan använda din höftböjare, upplyser Geir-Arne.

Herravälde

– Snöskor har väckt intresse bland deltagarna, eftersom det ses som ett effektivt verktyg för att gå på promenad. Jag har upplevt att för den som inte känner sig redo att åka längdskidor har snöskor gjort att de kommit igång med aktiviteten snabbare och vågar mer. Det är skönt att få en känsla av att gå på snö, vilket kan ge en trygghet på slätare underlag, säger Geir-Arne.

– En funktionsnedsättning kan handla om hur man bemästrar den situation man hamnar i. En frisk person kan känna sig mer handikappad än jag på skidor. Hur man lyckas använda situationen är mest avgörande, säger han.