En utforskande och naturskön cykelupplevelse

En utforskande och naturskön cykelupplevelse

Ivriga deltagare cyklade över branta berg och genom vackra dalar i både regn, svag vind och varmt solsken, totalt 143 kilometer. En oslagbar utsikt kombinerat med goda måltider och hjälpsamma Tatjana i följebilen, bidrog till en oförglömlig cykelupplevelse.

Ivriga deltagare cyklade över branta berg och genom vackra dalar i både regn, svag vind och varmt solsken, totalt 143 kilometer. En oslagbar utsikt kombinerat med goda måltider och hjälpsamma Tatjana i följebilen, bidrog till en oförglömlig cykelupplevelse.

Av Marte Nordahl. Foto Liv Karin Søstuen.

Torsdag 17. juni var elva deltagare samlade med reseledaren och inspiratören Geir Arne Hageland på Toftemo i Dovre, redo för en fyra dagars cykeltur på totalt 143 kilometer. Här bjöds de cykelintresserade på en härlig middag med information om resan.

Elcykel

Liv Karin Søstuen var en av de åtta deltagarna som körde en tvåhjulig cykel medan de tre sista använde trehjulingar, alla med elektriska hjälpmotorer.

– Tatjana B. Guldbrandsen, sambo till Geir Arne satt i följebilen tillsammans med Rune Søstuen som inte kunde cykla den här resan i år, säger Liv Karin.

Dovre via Dombås

På fredagen startade cykelturen från Dovre via Dombås med ett fikastopp på Trolltun Gjestegård.

– Vi cyklade uppför branta backar med stadig stigning, tills vi kom fram till målet för resan, Furuhaugli Fjellhytter. Här kunde vi njuta av glimtar av sol på terrassen tills solen gick ner över Dovrefjell, säger hon.

Hjerkinn Fjellstue

På lördagen vaknade cykelentusiaster av att det regnar i luften. Regnkläder och gott humör ledde dem över hela fjällplatån till Hjerkinn Fjellstue.

– Planen var att stanna en bit på vägen, men vädret lockade inte så mycket. Vid Hageseter fjällstuga värmde vi oss med kaffe och torkade blöta regnkläder, innan turen gick vidare till Vildrencentret vid Hjerkinn och ner till Hjerkinn Fjellstue.

Vackra Grimsdalen

– På söndagsmorgonen åt vi en bättre frukost och gjorde oss redo för resans längsta etapp. Resans första stopp var vid Folldal Gruvor. Medan några gick med i gruvorna på tåget njöt resten av kaffe, glass och våfflor i solen. I pausen laddade vi om alla elcyklar.

– Resan fortsatte genom vackra Grimsdalen med utsikt över Rondane. Här tog vi en snöpaus halvvägs längs ån, innan sista etappen gick uppför de branta backarna till Grimsdal turiststuga. Det var bekvämt att åka elmotor de sista kilometrarna till mål, säger hon.

Toppen av Grimsdalen

På måndagen trivdes deltagarna på resans sista etapp upp till toppen av Grimsdalen och ner till Dovre centrum. Regnet hade upphört och deltagarna fick njuta av allt solsken trots den svala vinden från norr.

– Längs vägen stannade vi till och beundrade utsikten med några extra långa andetag av den friska fjällluften. Geir Arne gav oss historia längs vägen om stora och små händelser från platserna vi passerade. Vi försökte spara informationen så bra som möjligt för den stora förfrågningsrundan senare, informerar Liv Karin.

Turen fortsatte uppför i branta backar tills de cyklade ner i tio kilometer till en charmig gapahuk. Här åt man matsäck och fick resultatet av frågesporten, som Rune Søstuent slutligen vann efter en duell med Erik Halvorsen.

– Efter lunchrasten och prisutdelningen bar det utför till Dombås. Alla behärskade backarna, medan vissa hade högre fart än andra.

Mersmak

Liv Karin och gänget är mycket nöjda med utforskande cykelturer från landsbygden och över fjällplatån och genom vackra dalar.

– Resan var välorganiserad vilket gav mersmak bland deltagarna inklusive mig själv. Vi är glada över att vara med i Tour de Dovre igen, säger Liv Karin nöjd.