Ett mångsidigt och anpassat utbud av aktiviteter för protesanvändare inspirerar till ett mer aktivt liv

Ett mångsidigt och anpassat utbud av aktiviteter för protesanvändare inspirerar till ett mer aktivt liv

– Deltagande i evenemang genom Momentum har resulterat i ett långt mer aktivt liv, säger Kjetil Bragstad, styrelseordförande i Momentum. Momentums styrelseordförande, Kjetil Bragstad, är mycket nöjd med det mångsidiga utbudet av aktiviteter som är anpassade för protesanvändare och funktionshindrade. – Händelserna fick mig att inse hur mycket mer jag kunde göra med aktiviteter än […]

– Deltagande i evenemang genom Momentum har resulterat i ett långt mer aktivt liv, säger Kjetil Bragstad, styrelseordförande i Momentum.

Momentums styrelseordförande, Kjetil Bragstad, är mycket nöjd med det mångsidiga utbudet av aktiviteter som är anpassade för protesanvändare och funktionshindrade.

– Händelserna fick mig att inse hur mycket mer jag kunde göra med aktiviteter än vad jag föreställde mig i början. Jag har lärt mig mycket om den stora mångfalden av erbjudanden där ute. Likaså har jag fått ett helt nytt perspektiv på vilka begränsningar som finns och vad som inte finns. Som amputerad har man möjlighet att ägna sig åt alla olika sporter som de arbetsföra sysslar med, säger han nöjt.

Mångsidigt aktivitetsutbud d

– Längdåkningshelg på Venabu, samlingen på Ridderuka, Momentumweekend, fjällvandring på Hjerkinn, förutom lokala initiativ, är alla evenemang som både bidragsgivare och deltagare är glada över att kunna delta i, säger Kjetil.

Kjetil framhåller att vid vinterns aktivitetserbjudanden inom till exempel alpint och längdskidåkning erbjuds hjälpmedel som längdskidåkning och pulka, både med och utan följeslagare. Detta ger också den som inte använder proteser för sådan verksamhet möjlighet att delta.

Kjetil lyfter fram de minnesvärda resorna med en tung ryggsäck, samt de underbara dagarna med snowboard, alpin skidåkning och längdskidåkning. På veckobasis är han också noga med styrketräningen, förutom att han trivs med landsvägscykeln. Även om Kjetil har fått dra ner på vissa aktiviteter har han även anpassat andra i förhållande till de frågor han stött på.

Evenemang som ger mersmak

Silje Bjerga Nesland, idrotts- och aktivitetsnämnden i Momentum, har deltagit i en rad arrangemang för Momentums räkning. Hon minns särskilt väl resan till Hjerkinn 2018, där de gjorde en dagstur till häst till utsiktsplatsen vid Snøhetta.

– Jag såg fruktansvärt fram emot resan eftersom det var den första längre ridturen på hästryggen efter att jag blev amputerad 2011. Rädsla för att ramla av hästryggen eller att tappa protesen var några av de strider jag fick gå igenom med mig själv. Även om protesen tyvärr fastnade i ett träd under resan, så stannade hästen som tur var. Att delta i aktiviteten gav mig en otrolig mästerskapskänsla, förutom att jag blev inspirerad att ge mig ut på flera äventyr, säger hon glatt.

– Dessutom har Momentum weekend varit extra rolig att vara med på. Aktiviteterna är ofta varierande och du får träffa leverantörer som visar senaste nytt om proteser. Dessutom är flera medlemmar samlade genom helgen, säger Silje.

Kul att vara med

Petter Thime, vice ordförande i Momentums styrelse, är här för rolig träning under Löparskolan som den danska ortopedkedjan Sahva håller i varje år.

Petter Thime, vice styrelseordförande i Momentum, har deltagit i en rad evenemang genom åren. Det sista evenemanget han var på var på Momentum-helgen förra året i Trondheim.

– Jag tycker om olika former av umgänge och  har rampljuset  på vad som kan delta i av aktivitetserbjudanden runt. På de olika evenemangen finns goda möjligheter att inspireras och att lära känna andra i samma situation. För det andra upplever jag också att sammankomsterna är inspirerande även för den som har alla lemmar i behåll, säger Petter.

– Jag vill också att fler unga ska vara med och engagera sig i aktiviteter och evenemang. Aktiviteterna är till för alla  åldras och har ett spännande och varierat program anpassat till många olika intressenter, säger Petter.

Lämpliga aktiviteter för alla  

– Ett av Momentums mål är att alla, oavsett ålder och funktionsnivå, ska hitta en lämplig aktivitet. För det andra vill vi också att varje enskilt arrangemang du vill delta i, till stor del ska bero på aktivitetsnivå och intressen snarare än funktionsnivå, tillägger Kjetil.

Kjetil lyfter fram det rika utbudet av evenemang vid de olika evenemangen som Momentums medlemmar kan njuta av.

– På Ridderuka finns ett stort utbud av olika aktiviteter, med både längdskidåkning, alpin skidåkning, hundspann med mera. Under fjällvandringen på Hjerkinn kan du prova på ridning, vandra eller använda rullstol upp till  utsiktspunkt Snøhetta. På kvällen arrangeras frågesport. Momentum weekend erbjuder också en rad evenemang för olika intressegrupper, säger Kjetil.

Sociala händelser

Kjetil framhåller att sannolikheten ofta är större att träffa likasinnade med liknande utmaningar som en själv på de evenemang som anordnas av  Momentum, än vid evenemang som anordnas av andra.

– Momentum weekend är ett bra ställe att träffa likasinnade från hela landet. På de olika aktiviteterna möter du deltagare med många erfarenheter av användning av olika proteser. Här får du möjlighet att diskutera olika frågor. Dessutom har leverantörerna en utställning om vad de kan erbjuda oss användare, säger han.

– På de lokala evenemangen får du möjlighet att träffa fler människor i din närmiljö, samt göra nya bekantskaper med någon du kan utbyta erfarenheter med. Här får du även inblick i organisationens verksamhet på lokal nivå, med eventuella möjligheter att engagera sig aktivt i det arbete vi gör. Deltagande i de lokala arrangemangen är också viktigt för de som driver det lokala arbetet som förtroendemän. På så sätt kan de se att arbetet de lägger ner är effektivt, och att medlemmarna vill ha en mötesplats och liknande erbjudanden, säger Kjetil.

Begär mer kunskap om hjälpmedel och proteser

Kjetil framhåller att ortopedverkstäderna saknar mer kontakt med brukaren.

Bland annat OTWorld, världens största mässa för ortopediska hjälpmedel, samt Momentum weekend  2019 i Trondheim upplevde vårdpersonal att inte ha direktkontakt med användaren.

– Vi fick feedback om att många användare tyvärr inte kände till de hjälpmedel de hade tillgängliga. Hjälpmedel öppnar till stor del för ett mer aktivt liv, säger Kjetil.

Sociala kvällar med workshops

Kjetil lyfter fram evenemangen Momentum håller då och då tillsammans med workshops på flera platser i landet. Här samlas protesanvändare, vårdpersonal och anhöriga för en inspirerande kväll med stor variation. Från workshopen får du information om olika proteslösningar och hjälpmedel, samt många inspirerande föreläsningar där du träffar likasinnade.

– Vissa verkstäder har varierande utbud i form av  promenadskolor och träningspass med sjukgymnaster. Andra verkstäder erbjuder även aktiviteter som att testa proteskomponenter för längdskidåkning, alpin skidåkning, surfing, friidrott och liknande, med eller utan närvarande leverantörer, informerar Kjetil.

6000-8000 amputerade

Kjetil poängterar att det kan vara ganska utmanande att hitta en bra balans mellan utbud och efterfrågan för olika aktiviteter och evenemang. Norge har uppskattningsvis 6000-8000 protesanvändare spridda över hela landet. Långt ifrån alla protesanvändare är särskilt aktiva.

– Vissa kan ha en lång och krånglig resa. Dessutom har de, precis som alla andra människor, olika intressen. Det kan därför vara utmanande att träffa det aktivitetserbjudande du arrangerar.

I framtiden vill vi utnyttja de arrangemang som externa aktörer genomför, så att vi inte behöver lägga lika mycket resurser på det. Dessutom vill vi fokusera på mer fokuserade aktiviteter, som riktar sig specifikt till vår målgrupp. Exempel på aktiviteter är längdskidåkning, alpin skidåkning,  paddla kajak, cykla eller liknande med eller utan protes, säger Kjetil.

Översikt över möjligheter inom paradsporter;

  • Norges idrottsförbund fokuserar på Paraidretten . De erbjuder olika kurser och erbjudanden om aktiviteter för funktionshindrade i olika delar av landet. En del av aktiviteterna erbjuder olika typer av lösningar och utrustning. De erbjuder rodd, klättring, cykling, rullstolsbasket och rugby och kälkehockey. Få en fullständig översikt på hemsidan. Du kan också följa dem vidare  Facebook.  På sin hemsida har de även ett kontaktformulär för de som vill börja med paradsport; kontaktformulär
  • Norska skidförbundet Para erbjuder också ett varierat utbud av vintersporter. De erbjuder flera olika aktiviteter under hela året i olika delar av landet. Du kan hålla dig informerad på deras hemsida och Facebooksida. Webbplats .
  • Styrelseföreningen erbjuder aktiviteter som inkluderar snowboard, skridskoåkning och surfing. De fokuserar också på att underlätta aktiviteter för funktionshindrade. De har några klubbar som ligger i Oslo, Ringebu, Trondheim och på Geilo. Som andra fackförbund  de erbjuder även kollektioner i olika delar av landet. För mer info gå till deras hemsida .