Tomas Boža fikk sepsis fra et banalt sår

Tomas Boža fikk sepsis fra et banalt sår

Original kilde En banal skade fratok ham begge beina! Tomas Boža, 36, kuttet seg på en metallkasse for 10 år siden, og en tilsynelatende lett utseende skade snudde det nesten dødelige spillet i skjebnen hans. 5 uker senere mistet han beina, gjennomgikk mer enn 20 operasjoner, og da han våknet fra koma, veide han bare […]

Original kilde

En banal skade fratok ham begge beina! Tomas Boža, 36, kuttet seg på en metallkasse for 10 år siden, og en tilsynelatende lett utseende skade snudde det nesten dødelige spillet i skjebnen hans. 5 uker senere mistet han beina, gjennomgikk mer enn 20 operasjoner, og da han våknet fra koma, veide han bare 47 kilo.

Til tross for dette bestemte han seg for ikke å gi etter, og i dag prøver han å leve et så normalt liv som mulig med proteser. Men han har også drømmer som han ønsker å oppfylle. Tomas vil aldri glemme 28. februar 2013, da han var på randen av døden. Med en hittil helt sunn mann spilte skjebnen ut uvennlig, og selv i dag er det svært vanskelig for ham å huske den skjebnesvangre dagen.

– Jeg fikk et tilsynelatende uskyldig sår i pekefingeren da jeg skar meg på en metallkasse. Fortsatt den dagen, ut av ingenting, fikk jeg høye temperaturer, jeg hadde kulderystelser, og røde flekker dukket opp på kroppen min. Om kvelden dro vi til legevakten for dette, minnes han om de skjebnesvangre øyeblikkene som skulle snu livet hans på hodet i løpet av få uker.

Sepsis og meningitt

Ting tok en veldig rask vending og i 5 uker våknet han allerede uten ben. De ble amputert under knærne hans, men det var ikke alt. – De måtte amputere pekefingeren min på høyre hånd. Det var forårsaket av sepsis, det vil si blodforgiftning forårsaket av bakteriell meningitt, sier Tomáš om diagnosen.

Han gjennomgikk mer enn 20 operasjoner, og da han våknet fra koma, veide han bare 47 kg. Han bestemte seg imidlertid for ikke å gi seg. Han ønsket å leve et så fullt liv som mulig, så han trengte spesielle proteser, som sammen kostet tusenvis av euro, og en samling ble også opprettet for dette formålet. – Det tok lengre tid enn jeg hadde håpet. Vellykket. Rett før pandemien startet jeg å kjøpe dem, sier han entusiastisk.

 Han skaffet seg en spesiell evne

Ved første øyekast ser det kanskje ikke slik ut for en vanlig person, men Tomas sier at dette er en uforlignelig følelse sammenlignet med gamle proteser. «Det er som å kjøre en gammel Skoda og deretter flytte til den nyeste Mercedesen,» beskriver Slovakeren følelsene sine, men han var også heldig i ulykken med å bli tatt av sykdom i Tyskland, hvor han jobbet og hvor han ble godt ivaretatt.

Protesene er sporty, men designet for daglig bruk. – Du kan også ta på deg sko på dem. Det er mulig å løpe i dem, gjøre ulike aktiviteter. Gamle proteser var mindre fleksible. Da jeg tok et skritt, bremset de meg, forklarer Tomáš.

Å miste beina var ikke lett, selv om han, som han selv sier, fikk en evne som han ikke hadde før. «Når fullmånen nærmer seg, begynner jeg å føle prikking selv i lemmene mine, som jeg ikke lenger har. Dette er fantomsmerter. Beina mine gjør vondt, klør og kiler, forklarte den evige optimisten med et smil.

Hva drømmer han om?

Tomas elsket triatlon tidligere og vil gjerne tilbake til det. Nå kan han håndtere sykkelen, men han har et lite problem med å løpe, fordi han føler støt og det gjør vondt. – Jeg svømmer. Jeg kan gjøre det nå. Det er spesielle proteser for vann. Men jeg har ikke nok ressurser til dem. Jeg leter etter sponsorer. Selv produsenten lovet meg litt rabatt. Jeg vil ikke lenger tigge folk om hjelp. Jeg er veldig takknemlig for at de hjalp meg med å få nye proteser, som hjelper meg mye hver dag. Jeg er også takknemlig for familien min, som hele tiden står ved siden av meg, og uten dem ville jeg vært i en mye verre situasjon, avslutter fighteren, som må gå i dialyse flere ganger i uken fordi nyrene hans også har lidd av sykdommen og ikke fungerer som de skal.

Han venter fortsatt på transplantasjonen. Til tross for dette er han fast bestemt på å kjempe og gå tilbake til sin favorittsport.

Hvordan gjenkjenne meningokokksykdom?

Meningokokksykdom kan utvikle seg veldig raskt. Fra de første ikke-spesifikke symptomene til kollaps eller død, kan det ta 24-48 timer. Begynnelsen av sykdommen ligner andre smittsomme sykdommer, tilstanden kan lett undervurderes eller feildiagnostiseres.

Hva er sepsis?

Sepsis, eller til og med blodforgiftning, regnes som en alvorlig sykdom, eller en alvorlig sykdomskomplikasjon med høy dødelighet. Først og fremst er sepsis en systemisk, inflammatorisk reaksjon av kroppen til infeksjon, det vil si at det er en naturlig forsvarsmekanisme i kroppen som under visse omstendigheter fører til organskader og svikt.

Symptomer

  • Frysninger og et plutselig utbrudd av feber
  • Alvorlig hodepine
  • Blek eller blålig til flekkete hud
  • Lysspyling, forvirring
  • Anstrengt eller akselerert pust, snorking
  • Muskel- og leddsmerter og stivhet i nakken
  • Forstyrrelser av bevissthet til bevisstløshet
  • Besvimelse og overdreven søvnighet
  • Dannelse av små utslett til subkutane flekker