Koreograf Oleksandr Chaika kom tilbake på jobb etter en alvorlig skade ved frontlinjen

Koreograf Oleksandr Chaika kom tilbake på jobb etter en alvorlig skade ved frontlinjen

Oleksandr mistet beinet i kampene mot de russiske inntrengerne. Han overlevde en komplisert operasjon i Ukraina, fikk protese i USA og kom langt på rehabilitering. Etter 10 måneder kunne Oleksandr endelig gå tilbake til sin favoritt ting – undervisning koreografi og akrobatikk til barn.

Oleksandr mistet beinet i kampene mot de russiske inntrengerne. Han overlevde en komplisert operasjon i Ukraina, fikk protese i USA og kom langt på rehabilitering. Etter 10 måneder kunne Oleksandr endelig gå tilbake til sin favoritt ting – undervisning koreografi og akrobatikk til barn.

Oleksandr fortalte sin historie til Vogue.UA.

24. februar 2022, med begynnelsen av Russlands fullskala invasjon, dro Oleksandr Chaika for å forsvare Ukraina. På vårparten fikk han en alvorlig skadeetter en mine eksploderte med et skuddbrudd i høyre lårben. Legene kunne ikke redde soldatens ben: koldbrann begynte, og benet måtte amputeres helt.

Til tross for den alvorlige skaden, sier Sasha (kort fra Oleksandr) at han aldri angret på å gå til fronten. – Jeg mener at det er enhver borgers plikt å stå opp for forsvaret av Ukraina. Jeg visste at jeg ville være nyttig på denne måten. Kameratene mine støttet meg mye, spøkte hele tiden, og takket være dem ble tiden min i Forsvaret uforglemmelig. I tillegg har jeg endelig blitt voksen. Før fløy jeg mer i drømmene mine, men nå ser jeg mer bevisst på ting.

I høst, med støtte fra den veldedige stiftelsen «Future for Ukraine», fikk Oleksandr proteser og rehabilitering ved Medical Center for Orthotics and Prosthetics (MCOP) i Washington, USA. Takket være det, føler en mann mindre og mindre smerte som pleide å være hans daglige følgesvenn de siste månedene.

I rehabilitering spiller det liten rolle om du var idrettsutøver før, sier Oleksandr. – Du lyver og beveger deg ikke på fem måneder, og du trenger nesten ikke alle de sportslige ferdighetene. Alt du føler er uutholdelig smerte. Og steg for steg går du gjennom rehabiliteringsprosessen og blir kjent med kroppen din på nytt, fra begynnelsen.

For tiden har Oleksandr allerede kommet tilbake til sport og gjennomfører gruppe- og individuelle akrobatikkklasser for barn.

På spørsmål om hva han ønsker for ukrainske soldater som mistet et lem under fiendtligheter, sier Sasha: Alt avhenger av hodet vårt.

– Det er bare å sette seg et mål for deg selv, hva du skal gjøre videre. Jeg har mange kamerater som kommer tilbake til Forsvaret selv etter å ha fått en protese. Når det gjelder meg, vil jeg eksperimentere og prøve ulike idretter, til tross for mange forbud mot leger. Ifølge dem, med en protese som min, er det umulig å stå på skøyter, ski osv. Men jeg kan gjøre det, og jeg vil bidra til disse idrettene. Du kan også være et eksempel på styrke for de rundt deg og verden.»

Watch Sunday Morning: Helping a wounded Ukrainian soldier walk again – Full show on CBS

Олександр Чайка🇺🇦 (@alex_chaika)

Les mer om følgende emner: