Målet er å inspirere alle amputerte til en aktiv hverdag med protese

Tor Aalberg sykler så ofte så mye. Her er han på sykkeltur i Orkanger i Trondheim. Foto:Pivat.

 

Å delta på treningstimer og samtaler med amputerte er ekstra givende når jeg møter dem igjen i aktivitet med ny protese.

Av Marte Nordahl 

Tor Aalberg fra Trondheim har arbeidet som likeperson i ti år. Han representerer Møre og Romsdal og Trøndelag. Tor meldte seg inn i Momentum etter at han ble utsatt for en arbeidsulykke i 2007.

– Jeg oppdaget bladet Livsglede på rehabiliteringssenteret Betania og ble veldig interessert i likepersonsarbeidet. På den tiden fantes det ingen likepersonskontakt i Midt-Norge. Jeg tenkte straks at jeg skulle bidra med likepersonsarbeid når jeg kom meg opp på beina igjen.

Alvorlig arbeidsulykke

På ulykkesdagen var Tor på jobb som forskalingssnekker. En stor leirklump raste fra en graveskråning og rett på han, som gjorde at han landet på ryggen. I fallet ble foten vridd rundt mens den høyre foten ble stående fast i leira.

Tor ble lagt i kunstig koma i ti døgn, mens helsepersonell forsøkte å reparere beinet hans. Til slutt var allmenntilstanden hans så dårlig, at de i all hast måtte amputere det høyre beinet oppe ved låret.

– Da jeg våknet igjen oppdaget jeg at det ene beinet manglet. Jeg husker kun bruddstykker av at ambulansefolkene kom. Alt annet i hukommelsen er borte, sier han.

På sykkeltur på Dovrefjell. Tor Aalberg er glad i en hyttetur i ny og ne. Her er han på Elgseterhytta for å stå på langrenn og slappe av.  Private bilder. 

Svært aktiv

Tor anvender i dag protesen Genium X3 som fungerer knallbra til de fleste aktiviteter både innendørs og utendørs.

– Protesen har et fantastisk kneledd som gjør at jeg føler meg trygg når jeg går opp trapper og utfører aktiviteter som vanlig. Jeg er også ute går turer med de to hundene mine hver dag uansett vær. Piggsko gjør det mulig å gå ute om vinteren. I tillegg trener jeg styrke og spinning innendørs. Til sykling utendørs anvender jeg en egen tilpasset sykkelprotese, med åpent kneledd og lavere hylse.

En sporty likeperson

Momentum har i dag faste avtaler med Selli rehabilitering i Klæbu, første torsdagen i måneden og ellers ved behov.

– Likeså deltar jeg på treningsøkter med nyamputerte, samt aktiviteter utendørs. På timene samarbeider vi godt med fysioterapeuter og ledelse. Vi er også innom ved behov på St. Olav Hospital og sykehuset i Levanger. Her har de et godt samarbeid med to ortopediske verksteder i Midt-Norge. Avtalen innebærer å ta imot samtaler når brukere har behov for en prat.

– Vi har ennå ikke fått til noen faste avtaler med sykehusene. Jeg respekterer at noen av pasientene ikke ønsker besøk før selve amputasjonen. Likevel håper jeg vi får til faste avtaler på sikt, opplyser han.

Stor entusiasme og glede

– Under treningsøktene viser jeg brukerne hva de kan oppnå hvis de legger ekstra godvilje til. Målet er å få alle nyamputerte på beina igjen. Det er veldig kult å se hvordan de mestrer treningen. Alle viser stor entusiasme og glede over gruppesamtalen og treningen, sier han. 

– Det hender stadig vekk at jeg treffer igjen brukere på gaten som går fint med protesen. Å se at protesen deres fungerer gir meg mye glede tilbake. Jeg jobber først og fremst som likeperson for å inspirere og motivere folk til å få et aktivt liv med protese. At brukerne selv ser at jeg kommer gående med proteser virker inspirerende og gir dem et ekstra løft. Derfor ønsker jeg å snakke med flere før de utfører en amputasjon.

Flere besøk på gamlehjem

Tor løfter fram de 60-70 personene som blir amputert i Midt-Norge hvert år. Ti av dem blir ikke protesebruker av diverse årsaker. I tillegg blir ti personer sendt rett på sykehjem fra sykehuset. Som resultat kommer de seg aldri på rehabilitering.

– Grunnet covid-19 er det utfordrende å få adgang til sykehjem og sykehus. Likevel har rehabiliteringen gitt oss innpass ettersom de synes det er nødvendig at vi er til stede for de nyamputerte, sier han.

Engasjere pårørende

– Likeledes er det også verdifullt å engasjere de pårørende. I gruppesamtaler observerer vi at godt voksne folk ikke alltid får med seg viktig informasjon. Derfor vil det være nyttig med hjelp og veiledning fra de pårørende. Målet er å få dem til å inspirere brukeren til å røre på seg i hjemmet. Også at pårørende skal fungere som ressurspersoner for amputerte.

– Vi ønsker å arrangere et par informasjonskvelder for pårørende om hva dette går ut på.

Les om likepersonstilbudet på Momentum sin hjemmeside.

Møt en likeperson – Momentum