– Mange amputerte ser for seg et liv i rullestol

– Mange amputerte ser for seg et liv i rullestol

– Min største oppgave og glede er å få folk til å forstå at det finnes et godt liv etter amputasjonen.

Helgetur til naturskjønne Hjerkinn (2015) med Momentum. Foto: Funkibator

Av Marte Nordahl

– Min største oppgave og glede er å få folk til å forstå at det finnes et godt liv etter amputasjonen.

John Arne Rosenlund fra Kurland i Lørenskog crusamputerte venstre underben i januar 2012, som en konsekvens av diabetes type 2.

– Det var betryggende å få snakke med en likeperson før amputasjonen. Han var en sykepleier som jeg hadde fått øye på tidligere gående rundt i korridorene, uten at jeg tenkte over at han brukte en protese. Han inspirerte meg veldig til å forstå at det var fult mulig å leve et normalt liv, sier John Arne. 

Ønske om å bidra

John Arne klarte seg bra etter amputasjonen. Likevel forstod han ikke helt rekkevidden av å miste et halvt bein. Når han selv erfarte hvor stor verdien av en likeperson var ønsket han å stille opp selv.

– Etter at jeg hadde kommet meg på beina igjen, ble jeg oppfordret til å bli med på et likepersonskurs i Sarpsborg. Jeg deltok på et nytt likepersonskurs i Oslo for 3 ½ år tilbake. I dag utfører jeg likepersonssamtaler på Ahus. Momentum oppfordrer ansatte å ringe når det er flere amputerte på Ahus.

Svært viktig arbeid

– Likepersonsarbeidet er viktig fordi mange er skeptiske og redde for å bli eller å være amputert. Mange tenker at livet er over. Jeg møter flere som tror at livet er satt på vent, og at de vil bli sittende i en rullestol resten av livet. Når jeg møter opp på sykehus ser brukeren at livet er langt fra over. Jeg er opptatt av å tydeliggjøre at det er mulig å gjøre noe med livet. Det er nå livet starter, sier han.

– Ingen forventer at du skal løpe maraton etterpå, selv om det er noen som gjør det også. Det viktigste er å kunne klare seg i det dagligdagse. Å sette fra seg rullestolen og heller gå til toalettet er en god start. Klarer du etter hvert å komme deg opp og ut er det et stort pluss, fortsetter han.

Mange årsaker til en amputasjon

John Arne løfter fram de mange årsakene til en amputasjon. Det kan dreie seg om eksempelvis en ulykke eller diabetes type 2.

– Noen får vite om amputasjonen først når de våkner opp igjen etter en ulykke. Det er dramatisk for mange.

Selv fant John Arne ut at det kunne bli aktuelt med en amputasjon mens han ble undersøkt på Ahus. Samtalen med en likeperson motiverte han opp på beina.

– Jeg oppfordrer alle som venter på en amputasjon eller har blitt amputert, til å gjøre jobben selv. Ingen kan gjøre jobben for deg. Det er utrolig hva du kan få til ved å stå på og ikke gi deg, sier han. 

Alternative løsninger og delmål

– I begynnelsen av rehabiliteringen er det helt avgjørende å sette seg oppnåelige mål for ikke å miste motet. Når du mestrer en aktivitet under opptrening, er det fordelaktig å gå videre med et nytt delmål. Slik opplever du mestringsfølelse.

– Jeg har selv gått gjennom og erfart denne prosessen på kroppen. I dag gjør jeg de samme aktivitetene nå som før amputasjonen, og kanskje mer. I hverdagen går jeg turer, sykler, kjører motorsykkel og går i skogen.

Aktivitetstur med Momentum til Hjerkinn. (2019) Foto: Nasjonalparkriket reiseliv. 

Anvender ulike hylseløsninger

Til daglig anvender John Arne en vanlig protese. Til de ulike aktivitetene bruker han flere hylser som er tilpasset hans aktivitetsnivå til føttene.

– Jeg har testet veldig mange ulike føtter. Jeg har et godt samarbeid med teknikeren som jeg anvender i dag. Oppdager jeg en ny type hylse, spør jeg han like gjerne om løsningen kan være noe for meg. Om det er et alternativ tester vi den, sier John Arne.

John– Arne er mer aktiv nå enn før han ble amputert. Her sykler han over Dovrefjell. (2019)  Foto: Dovrefjell Adventures. 

Alt er mulig

John Arne synes det er spennende å få bli bedre kjent med alle de ulike menneskene han møter som likeperson.

– Å høre hva slags tanker de har rundt amputasjonen, er det som gjør likepersonsarbeidet så interessant. Også hvilke ønsker og forventninger de har. Mange forstår at det er mulig å oppnå det de ønsker seg, sier han.

Les reportasjen med likeperson Kristin Holter-Sørensen.

– Svært givende å være til hjelp – Momentum

Her kan du lese mer om likepersonstilbudet på vår hjemmeside.

Møt en likeperson – Momentum