Terje Tobias Finsådal – Mental trening og smerteterapi ga meg livet tilbake

Terje Tobias Finsådal – Mental trening og smerteterapi ga meg livet tilbake

Mental trening og smerte terapi ga meg livet tilbake Tekst: Marte Nordahl – Foto: Privat Med hjelp av mental trening, hypnose og smertebehandling, har Terje Tobias selv erfart hvor enormt verdifullt det er å jobbe med det mentale. Etter arbeidsulykken tilbake i 2008 har Terje Tobias Finsådal (61) fra Mandal jobbet intenst for å kunne […]

Mental trening og smerte terapi ga meg livet tilbake

Tekst: Marte Nordahl – Foto: Privat

Med hjelp av mental trening, hypnose og smertebehandling, har Terje Tobias selv erfart hvor enormt verdifullt det er å jobbe med det mentale.

Etter arbeidsulykken tilbake i 2008 har Terje Tobias Finsådal (61) fra Mandal jobbet intenst for å kunne ha en best mulig hverdag med sterke smerter. Han har også jobbet med å finne alternative løsninger for hvordan han kan få en mer positiv tilværelse.

– Jeg har en sterk vilje i meg selv om å få det best mulig. Skal mine barnebarn og andre ha lyst til å tilbringe tid sammen med meg, inkludert meg selv, er det viktig at jeg jobber med det mentale for å kunne vise positivitet, erkjenner han.

En arbeidsulykke                                                                                                                            

Som 47-åring, i juli i 2008, var Terje Tobias i en arbeidsulykke. I det han skulle gå ned fra en arbeidsbenk, bommet han på det nederste trinnet og traff gulvet med full tyngde på ett bein. I det han traff en kant på benken, fikk han en alvorlig vridning i foten. 70 prosent av den venstre foten ble revet rett av.

I etterkant gikk det slag i slag med totalt ni operasjoner i foten, før den venstre foten ble amputert i begynnelsen av desember i 2009.

– Jeg gikk med en smertefull fot til jeg fikk en re-amputasjon i mars 2012. Isjiasnervene ble fjernet slik at de måtte ta tre nye centimeter av stumpen. Etter operasjonen fungerte jeg mye bedre.

Sterkt medisinert                                                                                                                           

Etter ulykken gikk Terje Tobias i 18 måneder på så sterke smertestillende, at han ble fortalt at han skulle ha vært på avrusning først på dagen han skulle amputere beinet.

– Både på smerteklinikk, behandling hos lege og sykehus, fikk jeg tilbud om å prøve nye medisiner som kunne ha en bedre effekt. Som resultat satt jeg med like mye fantomsmerter i tillegg til et hode som holdt på å eksplodere, sier han.

Smertene fortsatte                                                                                                                          

De intense smertene bare fortsatte etter amputasjonen, som gjorde at han fortsatte med sterke medisiner. I denne perioden var han midt i hyttebygging i Åsland, Bortelid, samtidig som han forsøkte å sysselsette seg selv.

Han husker godt de ukentlige kjøreturene fra Marnardal og til smerteklinikkene på Ullevål og Rikshospitalet i Oslo. Her fikk han forespørsel om å prøve flere nye medisiner for å dempe smertene.

– På vei tilbake til hytta på totalt åtte mil, måtte jeg stoppe tre ganger underveis for å sove. En dag jeg var på vei hjem holdt jeg på å sovne i bilen. Jeg forstod at medisinene holdt på å ta knekken på meg, minnes han.

Leve med fantomsmerter                                                                                                              

Terje Tobias bestemte seg for å ta et drastisk grep og sluttet brått på medisiner. Han fikk abstinenser som gikk først over etter flere måneder.

– Jeg fikk beskjed om å trappe ned på medisiner, mens jeg valgte å slutte momentant. Siden jeg visste at ikke fantomsmerter ville gå bort av seg selv, måtte jeg jobbe godt med det mentale for å klare å leve med smertene.

Samtaler hos psykolog                                                                                                                  

Han fremhever at den dagen du amputerer foten, er det lett å få et steinras av vonde følelser i hodet. Som en svært aktiv familiefar med mange jern ilden, kom ulykken som et sjokk på han.

– Fra å være konstant i farta, til å bli liggende rett ut med fot som ikke kunne brukes til noe var uutholdelig. Plutselig var livet mitt snudd opp ned.

Uutholdelige smerter                                                                                                                      

Terje Tobias forstod etter hvert at amputasjon var eneste utvei. De utholdelige smertene gjorde at han gledet seg til å få operasjonen unnagjort.

– Perioden var knalltøff psykisk. Samtidig tenkte jeg at ingen kunne ta fra meg livsmotet og viljen. Jeg jobbet intenst med å finne frem styrken i meg selv, og gjøre hverdagen så positiv som mulig for meg selv og de nærmeste rundt meg.

– Etter at jeg har snakket med psykolog, har jeg blitt mer bevisst på å konsentrere meg om de positive tingene rundt meg. Årsaken til at jeg lever et godt liv med en fot mindre, er at jeg har våget å gå i meg selv, sier han.

 

 

Hjulpet med hypnosebehandling                                                                                                      

For Terje Tobias har hypnosebehandling ved Smertemedisinsk Institutt på Majorstuen hjulpet aller mest på fantomsmertene. Her har han gått til behandling i tre til fire ganger i måneder i bortimot et år.

– Behandlingen har lært meg teknikker som har hjulpet meg til å klare å nullstille hodet. Nå gjør hjernen den jobben som jeg selv måtte gjøre tidligere. Jeg kan være lys våken når jeg legger meg, og i neste øyeblikk sovne som en stein. Over flere år sov jeg ikke mer enn halvannen time grunnet store smerter i foten. Takket være hypnosen og min positive innstilling, har dette endret seg totalt, informerer han.

Godtar smertene                                                                                                                          

Når smertene river tak i foten, godtar jeg vondtene. At kroppen rykker litt av og til har jeg akseptert at jeg må leve med. Jeg kan i perioder bli lei av fantomsmertene og føle at tårene kommer. Da vet jeg godt hva som skal til for å lette på smertene og de tunge tankene, sier han.

I dag er denne tankeformen og behandlingsmåten satt sammen i ACT- terapi (Aksept – og forpliktelse terapi), som har blitt en vanligere terapiform innen smertebehandling og egenterapi.

Smerteterapibehandling                                                                                                               Smerteterapibehandling har for Terje Tobias også gitt gode resultater. Før han startet med terapiformen kunne tårene trille grunnet de sterke smertene i foten.

– Gjennom smerteterapi lærte jeg hvordan jeg flytter oppmerksomheten på smertene over til noe annet. Fra å tidligere gå med konstante smerter tilsvarende åtte på skalaen, er smertenivået dalt ned til et nivå på mellom tre og fire. Jeg kan kjenne at det gnager, stikker og brenner i foten, informerer han.

Startet opp eget firma                                                                                                                 

Siden 2014 har han drevet sitt eget firma innen vaktmestertjenester som innebærer mye fysisk jobbing. I dag jobber han med totalrenovering av bad, flis legging, malejobber og mye mer. 

Når han har tid forsøker han å være så aktiv som mulig på fritiden.

– Jeg går mye på ski og sykler mye fatbike på vinteren. Jeg tar gjerne med meg sykkelen opp til Venabu når forholdene er gode. Nå gleder jeg meg til å få mer fritid slik at jeg kan reise opp på hytta.

Glad i turgåing

For Terje Tobias har ikke amputasjonen ført til noe mindre aktivitet, heller tvert imot. Opp gjennom årene har han vært flink til å sette seg små og store aktivitetsmål, som har hatt stor betydning for livskvaliteten hans.

Terje har gått mange turer med samboeren både opp Preikestolen, Kjerag, Snøhetta og mange flere. Han er også ofte på sykkelturer, både på snø og barmark.

– Det krever mye pågangsmot å gå opp fjelltopper. Den siste turen jeg gikk på var fra Bortelid til turisthytta Gaukhei i Setesdalheia. Turen gikk over to dager på totalt åtte timer per vei, som ble en stor belastning på amputasjonsstumpen. Jeg brukte åtte gnagsårplaster og hang i stavene de siste kilometerne, sier han, som har lært viktigheten av nok hvile på slike turer.

– For mye aktivitet på en gang gir mye ubehag og er utfordrende mentalt. Det er viktig å vite hvor mye foten din tåler, og ikke påføre kroppen unødvendig lidelse, fremhever han.

Likeperson

Terje Tobias er også likeperson i Sør-Norge. Han synes likepersonstjenesten er veldig interessant og meningsfull.

– I samtalene gjør jeg folk oppmerksom på at jeg har jobbet hardt for å få til alt jeg gjør i dag. Jeg ønsker gjerne å få med meg flere på mentaltrening, og savner mer av dette i Momentum. Det hjelper ikke å si at terapi ikke fungerer før du har prøvd det ut det selv. Jeg har selv vokst mye på å aldri gi opp, sier han.